«Автоексперт-Київ» якісно, ​​оперативно, за мінімальними цінами
ru

Хто винен?... в дтп і Що робити?

28-12-2020 382

Якщо ви потрапили в ДТП як винуватець – то можете опинитись в скрутному становищі, коли доведеться платити гроші зі своєї кишені. Навіть, якщо ви застрахували транспортний засіб за обов’язковим страхуванням цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ, в народі – автоцивілка, ГеОшка). Навіть, якщо у вас договір зі страховою…

 І ще – Ви ж не забудьте! - Якщо ви винуватець ДТП, то без письмового повідомлення до обслуговуючої страхової компанії про  страховий випадок  протягом трьох робочих днів, у вас великі шанси всі збитки потерпілому відшкодувати із власної кишені. Зараз, у пандемію, лист можна надіслати електронкою.

Що буде, або може бути далі – розтлумачимо нижче.

Перший варіант. Отож, Ви той, кого визнали  винним в ДТП. Ви  вже сплатили потерпілому збитки. У Вас є договір зі страховою компанією. Ви, кажучи юридичними термінами  «не позбавлені права захистити свій майновий інтерес за договором страхування». Тобто, простою мовою, Ви  маєте право звернутися до свого страховика і вимагати компенсувати суму, яку Ви тільки но  сплатили тій людині, кому  пошкодили авто.

Другий варіант. Винуватець  не хоче платити, оскільки він застрахував свою відповідальність і розказує  потерпілому про свою страхову компанію, яка, на його думку, має сплатити гроші за ремонт і покрити збитки після прикрого ДТП. Він не розуміє, чому він повинен платити, а не страховик. Страхова компанія винуватця «не спішить»…

На фоні такої суперечки сторони йдуть в суд.

Судам потрібно прийняти рішення:

- чи може потерпілий стягнути з винуватця шкоду в обхід страхової компанії?

- чи спочатку потерпілий повинен отримати відшкодування зі страхової компанії, а потім вже розбиратися  щодо залишкової суми боргу із винуватцем ДТП?

І було би все добре, аби страховики (і та компанія, що обслуговує потерпілого, і та, що обслуговує винуватця в ДТП) були б чесними і завжди виконували свої зобов’язання в строк, згідно укладених договорів.

На українському ринку страхувань  часто можна зустріти страхові компанії,  які продають свої страховки з великими знижками. Далі вони накопичення виводять… і стають неплатоспроможними. Виникає ситуація, в якій потерпілий не може стягнути кошти зі страхової компанії, бо вона уже фактично «мертва» і тоді залишається лише звертатися до безпосереднього винуватця. (Див. Перший варіант.) А якщо страхувальник того, хто винен в ДТП також не платоспроможний…

Отже, йдемо в суд спостерігати тенденції останніх років.

З 2013 року практика в судах  була наступною. Судовий розгляд схилявся до того, що  спершу  залучали до участі у справі страхову компанію, яка застрахувала цивільно-правову відповідальність винуватця. Навіть, якщо  вимоги до страховика за наявності підстав для стягнення завданої шкоди саме зі страховика не були пред’явлені, то це було причиною для відмови в позові щодо завдання шкоди у відповідному розмірі. (І лише, якщо «ви не встигли» сповістити про настання страхового випадку протягом трьох робочих днів, то сплачуєте Ви - винуватець). Це тривало до 2016р.

Однак з 2016 суди стали тлумачити права потерпілих таким чином, що «відмова потерпілого від права на одержання страхового відшкодування за договором не припиняє його права на відшкодування шкоди в деліктному зобов’язанні». (Деліктне зобов’язання наступає поза страховим договором. Деліктні забов’язання або «забов’язання із заподіяння шкоди» – це недоговірні забов’язання, які виникають внаслідок порушення майнових чи особистих немайнових прав. Метою даного забов’язання є поновлення прав потерпілого за рахунок того, хто заподіяв шкоду).

Стали можливими два рівноправні  шляхи вирішення питання покриття збитків: від страхової (на підставі договору) і від винуватця.

Винуватець ДТП, своєю чергою, відстоює свій майновий інтерес за договором страхування та звертається до свого страховика  із відповідною вимогою про відшкодування коштів, виплачених потерпілому. Ці  розміри визначаються обов’язками страховика як сторони договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Отже, всі були задоволені, якщо застрахували своє авто та не укладали сумнівні договори страхування з надвеликими знижками.

Що стосується саме винуватця ДТП, то  з 2018 року практикується  наступне:  особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати для повного відшкодування завданої нею шкоди, зобов’язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням) (Відповідно до статті 1194 ЦК України). Отже, схоже, що на перше місце ставиться інтерес саме винуватця, а не потерпілого.

З одного боку, винуватець зобов’язаний відшкодувати тільки реально завдані збитки, а з іншого – фактично понесені витрати на ремонт. Ось тут і виникає колізія. Загалом, судова практика з приводу цього питання не завжди однозначна.

То ж саме звернення до незалежного експерта з ДТП дозволить Вам – і винним, і невинним – розібратися у цих неоднозначних ситуаціях. Висновки наших сертифікованих експертів приймаються в судах як офіційні документи для розгляду спірних питань. Телефонуйте до нас та не втрачайте свої гроші.