«Автоексперт-Київ» якісно, ​​оперативно, за мінімальними цінами
ru

Як зробити євробляху рідною?

26-12-2018 1509

Основні причини простою авто з іноземною реєстрацією на кордоні і в зонах митного оформлення України.
Як отримати документ про зняття авто з реєстрації за
кордоном онлайн?
Офіційні бази даних Литви та Польщі для зняття авто з реєстрації онлайн.
Порядок Ваших дій на митниці.
Чи потрібен брокер? Реєстр офіційних брокерів.
Повний перелік  документів для успішного оформлення авто.
Всі подробиці процесу переоформлення.

Авто з іноземною реєстрацією часто стоять на кордонах в зонах митного контролю. Майже половина з них – тривалий час. Нижче про основні причини простою.

Попередню митну декларацію мають подати ті громадяни, які в'їжджають в Україну з-за кордону.  Не всі мають при в’їзді її з собою. Ці декларації, як і інші документи, супровід всього процесу добре знають митні брокери. Водій повинен спочатку подати попередню митну декларацію, далі  резервуються кошти і тільки після цього його пропустять з пункту пропуску в митницю призначення. Якщо попередня митна декларація не оформлена, то громадянин повинен стояти і чекати.

Для тих же  євроблях, які вже знаходяться в Україні в режимі тимчасового ввезення або транзиту, попередня митна декларація не подається, оскільки необхідно відразу подавати декларацію в режимі імпорту. Для оформлення автомобілів, які були ввезені в режимах тимчасового ввезення або транзиту, виїзд за кордон не є обов'язковим, але ж  треба подати митниці необхідні документи у повному обсязі. Однак, зазвичай, без виїзду з України ці документи отримати неможливо. Автомобіль, який було зареєстровано за кордоном, обов'язково має бути знятим з реєстрації. Так, з 5,5 тис. автомобілів (на 25 грудня цього року), що перебували у зонах митного контролю, в 231 випадку відсутня саме така інформація. 

 Також транспортний засіб не може бути оформлено, якщо громадянин не перерахував  кошти  «добровільного внеску» у повному обсязі і частина декларацій не оформляється саме через це.

Державна фіскальна служба (ДФС) пояснила, що таке "добровільний внесок", який доводиться платити власникам євроблях при розмитненні авто. Отож, за  логікою ДФС, євробляхи, що вже порушили режим тимчасового ввезення та транзиту,(сплативши за це штраф), і в цей момент перебуваючи на митній території України, знову порушують норми чинного митного законодавства, тому і мусять сплатити 8500 гривень добровільного внеску. Таким способом  реалізується сплата штрафу за порушення умов тимчасового ввезення та транзиту автомобілів. У ДФС нагадують, що зараз розмір цього штрафу знаходиться в рамках від 170 до 17 тисяч гривень. Але вже з 24 травня 2019 року максимальна межа зросте в 10 разів – до 170 тисяч гривень.

Не платити "добровільний внесок" можна лише у тому випадку, якщо особа, яка декларує транспортний  засіб, повністю виконала терміни і умови ввезення авто.

Із постанови Кабміну про тимчасовий порядок розмитнення № 1077 від 12.12.2018 маємо:
- застосування виключно електронної форми декларування транспортних засобів;
- визначення переліку документів, які необхідно подавати митницям

Які документи потрібно подати для митного оформлення імпорту авто, ввезених в Україну з Литви, Польщі, Болгарії, Німеччини? Це стосується  авто в режимі тимчасового ввезення; в режимі транзиту; автомобілів, в яких транзит прострочений; автомобілів, в яких транзит не прострочений;  автомобілів, які будуть ввозитись з Європи згідно нового закону.

1. В усіх вище перелічених випадках разом з митною декларацією для оформлення автомобіля в режимі «імпорт» подаються такі документи:

  • реєстраційні (технічні) документи на транспортний засіб (як правило, це технічний паспорт);
  • документ, що підтверджує право власності особи на транспортний засіб (як правило, це договір купівлі-продажу) або право ним розпоряджатися та вчиняти дії по декларуванню - як правило, це довіреність);
  • рахунок-фактуру (інвойс) або інший документ, який визначає вартість товару (можливо, це буде один і той же документ, що підтверджує право власності, наприклад, договір купівлі-продажу).
  • український паспорт власника, копії його перших сторінок і сторінки з пропискою (реєстрацією).
  • закордонний паспорт, ідентифікаційний код.

2. Як отримати документ про зняття авто з реєстрації за кордоном?

Це не обов`язково технічний паспорт, може бути й витяг з того чи іншого реєстру. Наприклад, литовська влада направила в Мінфін України офіційний лист, щоб можна було перевірити, чи знаходиться авто на реєстрації в компетентних органах Литви. Ось адреса електронного ресурсу, відомості з якого є офіційним джерелом інформації Стор реєстрації https://www.regitra.lt./en/services/vehicle-registration Щоб отримати інформацію щодо конкретного автомобіля необхідно у відповідні поля внести інформацію про № свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, VIN № (номер кузова) та державний реєстраційний номер транспортного засобу. 

Також зверніть увагу на той випадок, коли авто було продано другій особі, то цей факт мусив бути зареєстрований у системі regitra, або ж це можна зробити у відділенні в Литві. Ще один сайт реєстрації у Литві - http://e.csdd.lv/tltr/

У Литві реєстрація авто скасовується якщо:

  • прострочено проходження планового техогляду в Республіці Литва;
  • відсутнє обов’язкове цивільне страхування більше ніж півроку.

Зняття автомобіля у Польщі відбувається з допомогою таких офіційних сервісів: epuap.gov.pl (відправляєте свої дані і чекаєте відповіді) та більш зручний Historia pojazdu  (польською та англійською).    Historiapojazdu

Треба пам’ятати, що у випадку, якщо у автомобіля було кілька володільців, то щоб зняти його з обліку, необхідна згода їх усіх, підтверджена документально (спільно підписана заява, або довіреність, або персональна присутність). Всі ці документи можна подавати мовою країни реєстрації.

3. Митне оформлення авто можна здійснити у будь-якій митниці України. Місця митного оформлення.

Там же дані  про реквізити депозитного рахунку митниці.

4. Якщо наявні всі документи, необхідні для митного оформлення , то їх можна подати та пред’явити транспортний засіб у будь-яку, і найближчу, митницю.

Оскільки митні формальності здійснюються в зонах митного контролю, то приїжджати в зону митного контролю обов’язково.

5. Авто може бути заявлене до митного оформлення в режимі «імпорт» особою, яка не перетинала митний кордон, за умови подання документів, що підтверджують право власності цієї особи на транспортний засіб або право ним розпоряджатися та декларувати (довіреність).

6. Знижка (тобто, коефіцієнт 0,5 при сплаті акцизного податку протягом 90 днів) може бути застосована при оформленні громадянином лише одного легкового транспортного засобу. Якщо автомобіль вже був оформлений митницею раніше та сплачені платежі, то оформити цей же автомобіль ще раз і скористатись знижкою (коефіцієнт 0,5) неможливо.

7. Якщо особа вже знає на кордоні, що буде заявляти авто в режимі «імпорт», то платежі все-одно є обов’язковими, як гарантійний платіж. Потім ці гроші підуть для оплати митних платежів при розмитнені.

При цьому,  попередня декларація подається лише при ввезені авто на територію України. Якщо авто вже ввезене і знаходиться в Україні - подання попередньої декларації не потрібне і особа має одразу звертатися до митниці у своєму регіоні.

8. Ви можете спробувати самостійно заповнити митну декларацію та подати необхідні документи. Але робити це треба в спеціальній брокерській програмі та ще й електронним підписом підписувати при відправці. Тому простіше звернутись до митного брокера (приватні фірми), який зробить це за Вас. Орієнтовна вартість оформлення однієї митної декларації на авто становить від 600 до 2000 грн. http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/94921.html Офіційний реєстр підприємств, яким надано дозвіл на провадження митної брокерської діяльності (ДФС).

9. Сплатити добровільні кошти (8500 грн.), що вважаються за новим законом підставою для звільнення від відповідальності за порушення умов транзиту та/або тимчасового ввезення, можна одночасно з митними платежами. Реквізити депозитного рахунку, на який сплачуються кошти (митні платежі, добровільні кошти), є індивідуальними для кожної митниці. Інформацію про реквізити депозитного рахунку митниці, в якій громадянин планує оформляти авто, можна знайти на сайті цієї митниці або в митного брокера.

10. Дуже важливо хто і як визначає вартість авто, з якої платиться ПДВ (20%) та мито. Згідно з Постановою Кабміну ( набрала чинності з 20 грудня 2018 р.) № 1077 від 12.12.2018
митниця повинна оцінювати авто відштовхуючись від реальної вартості, а не від завищеної, яка вказана у каталогах Шваке (Schwacke).

Документами, що підтверджують вартість придбаного автомобіля (його фактурну вартість), можуть бути:

  • договір купівлі-продажу;
  • інвойс (рахунок-фактура);
  • банківські або інші платіжні документи, що містять реквізити, необхідні для ідентифікації даного транспортного засобу;
  • копія митної  декларації країни експорту авто;
  • висновки про якісні та вартісні характеристики транспортного засобу, підготовлені спеціалізованими експертними організаціями, про вартість транспортного засобу;
  • довідкова інформація щодо вартості аналогічних транспортних засобів у країні експорту.

У цих документах повинні бути зазначені дата продажу, номер шасі (рами), кузова (або ідентифікаційний номер), номер двигуна автомобіля, його модель, рік виготовлення, а також ім’я, та прізвище особи, якій продано автомобіль.

У разі підстав вважати, що заявлено недостовірну вартість або у разі відсутності вищевказаних документів, митниця може визначити вартість автомобіля самостійно.

Сподіваємося, що тепер розмитнення авто на іноземній реєстрації  та відповідні платежі дійсно будуть грунтуватися на їх фактурній вартості, що зазначена у  платіжних документах власників.

І, насамкінець, гірка вишенька для тих, хто хоче уникнути болісної легалізації авто на іноземній реєстрації. Тепер у фіскальних органів, прикордонників та поліцейських спільні бази даних ввезених авто, що дозволяє їх відслідковувати та штрафувати водіїв. Внесені додаткові пункти, що розширюють права поліцейських щодо підстав для зупинки авто. У статті 35 Закону України "Про Національну поліцію", де визначені підстави для зупинки поліцейським транспортного засобу у кількості дев'яти пунктів, введено десятий пункт – зупинка авто на іноземній реєстрації з метою виявлення передачі транспортного засобу у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України (або не поміщували в митний режим транзиту). Одночасно запроваджено обов'язок поліцейського зупиняти транспортні засоби, якщо існує інформація про порушення власником транспортного засобу митних правил, або якщо безпосередньо транспортний засіб є об'єктом порушення митних правил.

Набули чинності з  25 листопада:

Закон 8487

Закон 8488

Тимчасовий порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів, затверджений постановою, втратить чинність через 180 днів з дня набрання чинності Закону України № 8488 від 8 листопада 2018 року.
У матеріалах використано інтерв’ю Голови підкомітету з митної справи у Верховній Раді Тетяни Острікової, тексти законыв 8487, 8488,