«Автоексперт-Київ» якісно, ​​оперативно, за мінімальними цінами
ru

Чи може бути лось винуватцем у ДТП?

15-09-2018 1304

КАСКО, Автоцивілка, лось і  кабан

Почнемо, друзі не з лісової райської  дороги, де вільно пасуться  косулі чи лосі (ніби навмисно для Ващої фотки, що набере, як мінімум, 1000 лайків), а з того, який у Вас договір страхування автомобіля – КАСКО чи «автоцивілка».

            Якщо у договорі КАСКО був передбачений страховий ризик "дії тварин", ( а саме ушкодження автомобіля в результаті дій тварин) - слід викликати ДАІ і  страхового комісара для фотофіксації нанесених твариною ушкоджень. У цьому випадку страхова компанія відшкодує збиток, нанесений автомобілю.
Якщо Ви маєте звичайну "автоцивілку" - виклик ДАІ і оформлення ДТП у випадку зіткнення з твариною  не потрібні. Підстав для страхового випадку автоцивілка не передбачає, авто доведеться ремонтувати самостійно.

            Ми коротко описали цей прикрий випадок стосовно перспективи виплат щодо Вашого пошкодженого автомобіля.  Однак, ситуація зіткнення з тваринами (свійськими чи дикими) має багато інших правових та моральних аспектів, які добре було б знати обізнаному водієві.

ДТП, яке призвело до загибелі диких тварин, кваліфікується як браконьєрство. Проте, законодавець говорить, що  водій має бути попередженим про їхню міграцію дорожнім знаком на конкретній ділянці траси загального користування. Якщо ж такого дорожнього знаку на дорозі загального значення немає, то відповідна норма закону до водія не застосовується. Додамо, це не стосується доріг інших категорій: лісових, польових, відомчих, у приватних територіях.

До того ж, дика тварина не є безхазяйною, вона належить користувачу мисливських угідь. Ніхто не має права вилучати її з місця пригоди, забирати собі як  трофей, бо це вважається заволодінням чужим майном – доведеться зателефонувати про загибель чи поранення тварини до Національної поліції, а її співробітники  повідомлять користувача угідь за місцем пригоди.

Я, пес і господар пса, Закони України

Собака, як і інші свійські тварини, належить до чийогось майна (ст.180 Цивільного кодексу України). З цього виходить, що ушкодження, нанесені псові чи козі, корові чи коняці  є матеріальним збитком її господареві. Тому добросовісний водій, якщо встановити хазяїна можна, наприклад, по нашийнику його пса, (або ж той і сам прибіжить з вилами до дороги),  відшкодує вартість собаки або нанесених йому ушкоджень. Та й на совісті не буде тягаря, бо всі ми живемо поруч з нашими «молодшими братами» і любимо  їх.

Проте закон накладає такий обов'язок компенсації  тільки за наявності провини водія. Тобто хазяїну собаки необхідно буде довести, що автомобіль рухався з порушенням Правил дорожнього руху.Також слід враховувати, що хазяїн має право звернутися до суду за стягненням матеріального і морального збитку у зв'язку з прикрою подією ушкодження тварини; але в цьому випадку знову виникає питання провини водія і належних доказів.

Треба пам'ятати, що відповідно до Закону України, вигул собак без поводка і намордника  заборонений. Тому, якщо хазяїн вигулював собаку без поводка, і вона потрапила під колеса авто - це пряма провина хазяїна собаки. Якщо йдеться про великих тварин (корови, вівці і тому подібне) - читаємо пункт 7 Правил Дорожнього Рух : переганяти тварин по дорозі можна тільки у світлий час доби, як найближче до правого краю проїжджої частини, не можна залишати тварин без нагляду та пасти їх край дороги. Порушення цих правил, що призвело до ДТП, - прямий привід подати водієві до суду.

Ми  розглянули правовий бік прикрих ДТП, де причиною стали тварини.
А в житті - найліпше зупиниться, перевірити стан тварини. Якщо наслідки зіткнення фатальні - виявити співчуття господареві, запропонувати допомогу. Якщо тварина отримала травми - разом з хазяїном терміново везти його у ветеринарну клініку, запропонувати свою допомогу і матеріальну  підтримку.
Водій платить хазяїну тварини, або хазяїн платить за пошкоджений автомобіль, обоє  підписують розписку про відсутність претензій один до одного.

Бити чи не бити – от у чому питання?

Щоб відповісти на це «вічне» питання, розглянемо загалом, без юридичних нюансів, цю нелегку задачу. 

Як вчинити, якщо  на швидкісну трасу несподівано вискочив пес? Що можна миттєво зробити, якщо на дорогу «вилетів» лось або кабан? Наслідки від зіткнення з твариною для автомобіля можуть бути дуже різні - від  тріщин на бампері до  пом'ятого капота, вибитого лобового скла, травм водія і пасажирів. Та ж немає нічого дорожчого за життя! Скільки прикрих випадків, коли рятуючи їжака, кішку, собаку, що вибіг на дорогу, водії втрачали життя, калічили себе і пасажирів. Отже, відповідь на вище поставлене питання – важка, та все ж відповідальна – жертвувати доведеться твариною.

У багатьох країнах Європи для безпечного перетину тваринами автотрас будують спеціальні переходи – надземні і підземні – у тих місцях, де звірів живе найбільше. Але ми лише на початках цивілізованого вирішення цих питань, то ж дивіться запропоноване нами відео – посміхніться від простоти вирішення проблеми зіткнення з великими тваринами.

Ми надамо Вам безкоштовну консультацію у будь-якому випадку, навіть у такому нетиповому.  Незалежна експертиза Вашого автомобіля – це наша улюблена робота.  Бажаємо Вам добрих  доріг!

Пісні на тему:

Олені «ТІК»

Їжачок «ФЛИТ»